Saturday, 27 October 2012

RP!

sebelum tu....
ni entrry aku yang terkini setelah hampir 10 bulan menyepi. :P


okey, RP!
2Nov ni aku akan defend RP (Research Proposal) aku......
kerana aku orang yg suka bertangguh! ha.... RP mmg tak siap lagi lah!
skang baru lah terkapai-kapai, merontah-rontah mnyiapkan RP.


ni aku ada 4HARI lagi untuk siap kan.. ni tak sentuh slide lagi ni.. =.=

semoga dipermudahkan.. amin......

Sunday, 22 January 2012

Goreng Aiskrim Goreng!

Assalamualaikum!
1st time!
ya! pertama kalinya aku buat dan goreng sendiri aiskrim goreng (pernah makan lihat dengar buat?)
rupanya senang saja buat benda (makanan) tu. ehe
so! ni aku nak kongsi gambar2 proses membuat tadi :D

sediakan roti + aiskrim + gelas


letakkan aiskrim atas roti

jdkan seperti sandwich dan tekap dengan gelas mcm di atas

buang/alihkan tepi roti

taraaaaaaaaaa.. jdlah mcm ni...

yang ni jangan buang... boleh makan lagi.. ada baki2 aiskrim tu.. korang cica lah ya.. sedap gak...
xpon bawak g tepi tasik or kolam. bagi ikan makan.

roti yang dah korang tekap n bentukkan tadi tu korang biarkan 3 jam dlm freezeer...
lepas tu goreng! mcm kat atas tu...
siap! dah boleh makan!

selamat mencuba!!!


Tuesday, 17 January 2012

Antara Riak dan Ikhlas.

Salam. entry ni bukan untuk suka-suka.
tapi untuk muhasabah diri dan perkongsian pendapat.
kalau ada yang silap, harap diperbetulkan.

aku nak cakap/cerita pasal ikhlas dan riak.
adalah dri bberapa bacaan dan pndapat sendiri pasal dua perkara ni.
yang pertama 'ikhlas'. kita selalu inginkan keikhlasan tu wujud dalam setiap perkara yg kita buat.
sebab takut nnti perkara tu kita buat tnpa dapat balasan yg baik. ya, memang sukar untuk ada perasaan ikhlas.
aku pernah dalam bas, waktu tu penuh. ada beberapa org tua yg berdiri. aku terasa ingin membantu. aku mmg niat ikhlas tapi wujud perasaan lain dalam diri aku.
aku terasa bila aku buat benda baik tu, org lain akan cakap aku mnunjuk-nunjuk. dari situ timbullah fitnah.
dan aku pun takut yg 'menunjuk-nunjuk' tu betul ada pd diri aku.
oleh sebab perasaan yg kucar-kacir, aku pun batalkan niat aku nak tolong.
susah kan kalau niat kita bercampur baur. kadang2 benda baik kita x jadi buat.
yang kedua adalah 'riak'@"menunjuk-nunjuk". ni lah sifat yg menghalang kita dari bersifat dan mmbuat sesuatu dengan niat yg ikhlas.
memang kita tak pernah lari dari perasaan ni. tapi pernah dengar kan "cepat-cepat betulkan niat". so, bila kita terfikir untuk mmbuat sesuatu tu untuk menunjuk-nunjuk n inginkan perhatian orang lain, cepat-cepat ikhlaskan hati, tak pun niat buat sesuatu tu kerana ALLAH S.W.T. kita tau kan sifat2 n nama2 ALLAH?? ALLAH Maha Mengetahui, ALLAH Maha Mengampuni, dll. yakinlah Dia tahu apa yg kita buat itu adalah keranaNya. yakinlah bahawa Dia akan mengampuni kita jika perasaan riak yg awalnya ada pada diri, n telah kita buang.

niatlah kerana ALLAH SWT.

aku biasa n suka bkongsi pndapat dlm benda baik. cthnya bg nasihat melalui pengalaman n pmbacaan. tp, kdang-kdang org akan fikir n cakap yg kita ni 'riak', blagak pandai, mcm hebat... mmg ada terngiang-ngiang "eh, aku ni riak kah? aku buat ni untuk menunjuk2 kah? aku ni sekadar blagak pandai ka?", tp aku yakin perasaan tu kita boleh ubah asal niat kita baik. untuk mngubah diri dan orang lain. dan bg aku, klu xbkongsi masakan kita boleh jd lg hebat/pandai/bpengetahuan.
masalah umat sekarang ni, suka bprasangka buruk. bila kita bg nasihat kat diorang. diorang akan cakap "eh, ko ni mnunjuk2lah".."ko ni blagak pandai".. "mcm lah kau tahu selok belok agama".."pandai sangat ka kau ni?".. salahkah kita memberi nasihat?
ada pula yg ckp "cara ko bg nasihat ni salah". "ko tak patut bg nasihat kat sini, sini terlalu open". "kalau nak bagi nasihat, sila inbox aku"..
aku bukanlah ustaz yg boleh bg nasihat secara peribadi. sbab bnyak lagi aku tak tau.
klu aku bg nasihat kat wall. tu sebab aku pun nak nasihat dari korang. bukannya aku nak aku ja yg betul..
sudah nama perkongsian ilmu, sama-sama lah bg pendapat.
kan elok saling nasihat menasihati.. dua-dua dapat faedah..

aku rasa itu saja lah perkongsian dan sedikit luahan dari aku.
kalau ada sebarang nasihat, bantahan, tunjuk ajar dan perkongsian. silahlah komen. aku sudi mendengar.
wasalam..

Monday, 16 January 2012

Kino-kino kuniya...

 Assalamualaikum... tadi pegi jenjalan menebus baucer kerajaan bersama-sama kak sophie, rina, syam/zul (lupa)
ktorang pegi kinokuniya (susah betul mau sebut) dan pustaka mukmin kat area masjid jamek.
tadi nak juga tebus lomo. tapi, kena ada skurang2nya 1 buku.. & tmbah duit..tp aku x ckup duit. huaaa..
so, aku pun amik lah buku yang aku rasa berkenan.. :D ehe...
malas mau cakap bnyak.. tengok saja gambar itu~
baucer yang ditebus... :D



Kak sophie (UIA)
Rina (adik kak sophie)(UPSI)


ehem2... :P
ni Ash...



Ni lah buku yang ditebus itu.... rm199.55

Saturday, 14 January 2012

Lunch Bujang@Perantau@Student

Alhamdulillah.. dpt juga aku lunch ari ni.
:) seperti biasa. lunch aku hanya kepingan-kepingan roti gardenia/roti sedap.
tapi hari ni sedikit kelainan.
tadi tak plan pun nak makan dengan ais krim.
tapi bila teringat balik saat2 bersama family bila hujung minggu.
aku pun teringin nak makan.
waktu aku 1st year dlu (2008) aku pernah gak buat kat kolej.
time tu sehari selepas bday aku. aku beli ais krim (kontainer) dan roti berbuku2.
lepas tu makan dengan senior2.
*jgn tak habiskan ais krim. nanti kena palit kat muka.
dan hari ni. aku beli ais krim cup ja. ya lah. makan sorang2. ahaha.
pun layan....

roti+ais krim


senang ja. sapukan ais krim atas roti. :)

beberapa hari lepas terfikir nak kumpul tag roti ni. haha.


#saatbersamafamilydanrakanrakanadalahsangatbahagia

Selesai Sudah~

Salam~
selesai sudah sem pertama.
sem ni aku dah buat yang terbaik dan yang termampu.
sesungguhnya aku insan yang lemah dan tidak sehebat orang lain.
tapi sekurang-kurangnya aku mampu untuk hadapi sendiri.
walaupun banyak masalah yang menghalang dan datang menerpa tapi aku tetap hadapinya.
sem ni tidaklah terlalu payah untuk aku. exam pun tiada. hanya tugasa-tugasan yang diberikan pensyarah saja yang perlu aku selesaikan.
tapi aku pelik dengan diri. kenapa aku masih di takuk lama. tidak mampu berfikir luar kotak seperti yang selalu aku ingatkan diri dan orang lain.
hemm. kita lihat dan tunggu saja result untuk sem ni. aku redha dengan apa yang akan terjadi.sebab semua dari aku. kalau buruk, sebab aku yang tidak usaha sehabis baik. kalau baik, itu sebab aku usaha dengan sehabis baik dan diberi restu olehNya.





#peringatan untuk diri.


  1. ingat WHY aku sambung study
  2. jangan malas
  3. jangan leka
  4. jangan "berfoya-foya"
  5. fokus
  6. mesti ada kesanggupan
  7. berani
  8. minta pertolongan
  9. sedar diri
  10. dll lagi yang positif (ehe)

Tuesday, 10 January 2012

Oh Bulan~

sedang aku boring+tension+stress+buntuh
dek ASSGNMNT aku... aku pun capai cammo aku..
aku naik atas 'bubur' (ada cerita sebalik nama ni) @ bumbung @ tempat sidaian @ bahagian atas blok Bakawali.
pandang langit.. waaa.. cantik bulan... setelah 2 kali kempunan nak amik gambar sebab mendung.
aku pun snap. erk. sangat kecewa... why lah lens aku tak leh capai lagi dekat ngan bulan tu..

tapi aku snap ja lah.. yg penting ada hasilnya..
ni yg aku dapat smlm :)





ni versi2 yg berlainan.. :D
kalau lah dapat zoom lg dekat.... haiih...



Saturday, 7 January 2012

Amukan Anak-anak Zapin..

haaa...
ya! memang dah lama show ni!
saja nak memperbanyak post dalam blog aku. aha!

entry kali ni pasal Teater UniM (Uni. Malaya=saja bagi nama UniM. ehe)
tajuk teater Amuk Anak Zapin.
cerita ni memang best. sebab muzikal teater. ya aku suka muzikal teater.
ada tari. ada lagu.ada lakon. :D

aku siap tengok show ni 2 malam. nak tengok perbandingan.
tapi, bagi aku tak banyak perubahan yang dibuat.
2dua malam yang aku tengok ada kesilapan di belakang pentas.
2 malam ada bunyi dentum prop jatuh (mungkin). takkan lah sound effect kan? babak berbeza pula tu.
pelakon2 x disiplin panggung semasa pementasan. cth. kebanyakan pelakon menampakkan diri mereka kepada penonton. urgh!. penonton pula teralih pandangan kepada dorg. cuba lah belajar sikit menyorok di balik side wing tu. ni tak. siap betulkan pelikat. ingat orang tak nampak lah kan. haha.

eh. aku nak tunjuk gamba ja. bukan nak komen pasal teater tu. :D

ni antara gambar2 aku dapat tangkap simpan :)

babak pengenalan 

pelako-pelakon cilik jemputan.(kecuali kiri sekali dan kanan sekali :P)

Tarian Zapin yang diketengahkan

babak sebelum perang (abg nizam atas kotak, abg khairul bawah)

watak jahat si jamilah.

watak utama 

hah! Zaidi Omar (pak lang dalam ombak rindu pun ada)

babak perang

abg khairul meratapi kematian saudaranya (dalam lakonan)

satu lagi babak sedih

antara pelakon-pelakon terlibat

itu saja yang ingin ku cerita dan tunjukkan kepada kalian.
jumpalah di lain entry :D
salam~

Friday, 6 January 2012

oh urgghh hummm

oh. aku lupa tahun ni 2012

petang semalam sembang2 dengan abg nizam. perbualan hampir macam ni (dah lupa dialog asal :D)

abg nizam: master berapa tahun?
aku: 2 tahun, 2013 habis
abf nizam: oo. tahun depan lah tau.
aku: tak. 2013.
abg nizam: ya lah. tahun ni kan 2012.
aku: eh. bla bla bla..

ahahaha. adeh. ntah camana boleh lupa tahun ni dah 2012. :P

urgghh. semalam bosan dan tension dengan assgnment2 aku.
aku pun ambil tripod dan camera. nak ambil gambar terbang lah konon.
1st amik dlm bilik. tak sedar ada kipas.. tangan hampir putus terkena daun kipas tu. aha..


setelah merasakan dlm bilik tak selamat untuk amik gambar terbang. aku pun naik atas bumbung blok. 



ni lah gambar terbaik yang aku dapat. :D

hummm......
apapapun... masa seminggu ja lagi mo siapkan assg. :( ni lah kalau banyak main........


wasalam... sambung buat kerja..

Tuesday, 3 January 2012

Setelah Nov-Dis 2011

ahaaaaaaaa. setelah 2 bulan x update Blog.. sah2 aku ni pemalas. :P
skang ni dah awal tahun 2012.
minggu exam. dan aku pula rasa sedikit bersyukur kerana xda exam.
tapi stress sebab assg yang banyak. =.=!

azam aku tahun ni??
aku tak set apa2 azam pun. takut xterlaksana. juz follow the flow. ehe.
aku tetiba ja buka blog ni. so. nak update pun xtau nak cerita pasal apa.

meh aku paste post aku yang ada kat fb ja k.

Salam,
Aku tertarik dengan kata-kata senior,lecturer,kakak... pada post beliau. 

"Maksud saya adalah, pelajar seni persembahan tak perlu ikut turun ke jalanan untuk mencari kebebasan bersuara. Kita memiliki senjata yang sangat kukuh iaitu keupayaan mencipta RUANG realiti yang kedua. Kita hanya perlu RUANG dan segala-galanya akan terungkap di situ. AUKU sekalipun takkan dapat menembusi sebuah dunia kedua yang dicipta di dalam RUANG ini. Kalau dalam realiti pertama ia adalah mustahil (anda mungkin merengkok dalam lokap), tetapi dalam RUANG realiti kedua ini, anda adalah raja.

Jadi AUKU wujud atau tidak, pelajar seni persembahan sentiasa mempunyai kehidupan yang bebas di dalam gedung ilmu, asalkan anda tahu seni mencipta RUANG dengan bijaksana. Kata kuncinya adalah BIJAKSANA."

Lenny Erwan

aku kaitkan pula dengan kes di UPSI. pelajar2nya mmbuat tunjuk perasaan/rusuhan/rempuhan/bantahan berkaitan dengan AUKU, rata-rata yang  terlibat 
pula adalah bakal guru (tak tahu kalau ramai dari Universiti/kolej lain). apa mereka nak ajarkan semua tu pada anak-anak murid mereka nanti?? AMG. satu lagi. pada MAKUM ari tu. kumpulan teater dari UPSI membawa naskah "Patung-Patung". sejarahnya, naskah tersebut ditulis/dipentaskan kerana AUKU (mengikut kata-kata juri pada malam terakhir karnival teater). kan elok kalau dorg pentaskan lagi teater tu berulang-ulang di mana-mana dengan memahami mesej dan pengajaran yang ada dalam naskah tersebut. tak perlulah nak merusuh/emo. kan dah masuk lokap+hospital. :D


aku tambah sikit. aku tak pernah ambil peduli pasal politik. skang ni pun x daftar pemilih lagi. hahaha


itu ja k. so mereka2 yang suka berpolitik tu. fikir lah kemampuan anda dan siapa anda sekarang. :)